|
|
|
Ceremonia ta jest istotna dla całej rodziny
| |
|
|
Oddzielnie przygotowuje się potrawę z indyków lub innych kurczaków, które będzie się rozdzielać miedzy członków rodziny i przyjaciół, którzy przyszli w odwiedziny do młodej matki z prezentami dla dziecka i wszystkich tych, z którymi chce się podkreślić więzy przyjaźni. Przecież obowiązuje zasada, że każde wydarzenie należy świętować w towarzystwie. Bardzo ważnym elementem ceremonii, jest przygotowanie kadzidła z żywicy copal i ziół. Akuszerka, będzie okadzać ubranie matki i dziecka oraz naczynia, które były używane w przeciągu tych siedmiu dni. Zwołuje się najbliższą rodzinę, żeby okadzili się dymem. Jest to pierwszy etap wyleczenia z choroby związanej z gorącem i by zabezpieczyć się na przyszłość. Wyrzucić to wszystko, co jest gorące, otrzepać ubranie, żeby zrzucić z siebie pył. Teraz może się rozpocząć obiad. Na stole stawia się siedem talerzy z jedzeniem - mole z kurczakiem, kawa, napoje, słodkie bułeczki, które są tam podawane od święta. Wcześniej zawsze zapraszało się trzech chłopców i cztery dziewczynki ( albo trzy dziewczynki i czterech chłopców), a nawet siedem dziewczynek i siedmiu chłopców. Ci zaproszeni reprezentowali siedmiu synów i siedem córek ziemi, dla których organizuje się to święto w formie podziękowania i zapłaty. Obecnie robi się tak coraz rzadziej ze względu na koszty. Każdy obecny rozsypuje szczyptę tytoniu i rozlewa troszkę alkoholu pod stołem w formie krzyża lub kółka , oddając ofiarę ziemi. Kości z kurczaka zbiera się do jednego naczynia i po posiłku wrzucają go do dziury w ziemi, żeby kiedy dziecko będzie już duże nie gryzły go psy.