www.umysl.pl  ... dodaj do ulubionych. 1 strona 1 strona Powrót - wstecz 1 strona Powrót Napisz do nas Napisz do nas Szukaj: Umysl.pl, wyszukiwarki, encyklopedie Szukaj Spis treści Spis treści    
 
Maroko Kraj pełen tajemnic
  Sztuka kulinarna  

Medina
Maroko

Marokańska sztuka kulinarna ma swój początek na medinie. Mediny to ogromne bazary, na których można kupić prawie wszystko, począwszy od słodkiego ciastka, a skończywszy na pasie ze złota. Ilość warzyw, owoców i przypraw dostępnych na medinie jest dla Polaka przytłaczająca.

Tradycje kuchni marokańskiej sięgają czasów Fenicjan. Od wieków codzienną potrawą mahometan jest kuskus, rodzaj kaszy pszenicznej, przyrządzanej z mięsem, jarzynami, rodzynkami czy śliwkami. Marokańczycy jedzą również kuskus na słodko z cukrem, cynamonem i mlekiem.

Każdy posiłek w domu muzułmanina zaczyna się od mycia rąk. Pierwsze danie kuskus je się ze wspólnego półmiska trzema palcami prawej ręki - lewa uważana jest za nieczystą - przed włożeniem do ust formując kaszę w kulki. Następnie podaje się pieczyste z baraniny lub jagnięcia. Mięso podaje się w całości, a uczestnicy biesiady palcami odrywają smakowite kąski. Posiłek kończy ceremonia picia herbaty miętowej. Podczas posiłku nie uczestniczą kobiety.

Marokańska, naturalna kuchnia jest bardzo smaczna. Mnie bardzo smakował świeży chleb z lokalnej piekarni.

~:~

Autor: Krzysztof Drupka


Prawa autorskie
www.umysl.pl  ... dodaj do ulubionych.
1 strona 1 strona Powrót - wstecz 1 strona Powrót Powrót na górę strony Góra Napisz do nas Napisz do nas Szukaj: Umysl.pl, wyszukiwarki, encyklopedie Szukaj Spis treści Spis treści