1 strona Powrót Napisz do nas Szukaj Spis treści | |||||
|
Szwedzkie pierniczki |
Składniki:
Miód - 300 ml
Cukier - 400 ml
Masło lub margaryna - 350 g
Śmietanka kremówka - 300 ml
Mąka - 1 1 kg
Cynamon - 1 1 łyżki stołowej
Imbir - 1 1 łyżki stołowej
Goździki - 1 łyżka stołowa
Proszek do pieczenia - 1 łyżka stołowa
Wykonanie:
Wymieszać masło, miód, cukier i przyprawy. Ubić śmietankę i powoli dodać do ciasta. Rozpuścić proszek do pieczenia w niewielkiej ilości wody i dodać do ciasta. Dodawać stopniowo mąkę, tak, aby ciasto nabrało stałej konsystencji. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki. Następnego dnia rozwałkować, wyciąć dowolne kształty. Piec w temp 175 st. C przez 5-10 minut lub do zrumienienia (ok. 500 ciasteczek).
|
||
Cześć, tak jak obiecałam przesyłam przepis na pierniczki którymi częstowałam przed Świętami.
Ja zwykle robię ciasto z 1 kg mąki i pozostałe składniki przeliczam proporcjonalnie. Z podanej ilości cukru odsypuje ok. 1/3 i robię z tego karmel ale nie wiem czy to ma znaczenie takie jak chciałabym żeby miało, tzn aby nie były takie bardzo słodkie (to chyba się udaje) no i żeby były ciemniejsze ( tego nie jestem pewna). Poza tym daje trochę więcej przypraw niż jest w przepisie tzn kiedy zmniejszam ilość innych składników dostosowując je do 1 kg mąki zamiast 1 1/2 kg to przyprawy pozostawiam nie przeliczone. Smacznego!!!! Przy okazji jeszcze raz życzę Kasiu wszystkiego dobrego w Nowym Roku, oby spełniły się w tym nowym roku nawet najskrytsze Wasze marzenia.
Pozdrawiam
Beatrycze Szabłowska
Autor: Katarzyna Kemus
1 strona Powrót Góra Napisz do nas Szukaj Spis treści |