www.umysl.pl  ... dodaj do ulubionych. 1 strona 1 strona Powrót - wstecz 1 strona Powrót Napisz do nas Napisz do nas Szukaj: Umysl.pl, wyszukiwarki, encyklopedie Szukaj Spis treści Spis treści    
 
Indie Indie
  Kuchnia  

Kuchnia indyjska


Kuchnia indyjska Kuchnię indyjską charakteryzuje kombinacja smaku słodkiego z pikantnym. Można w niej dostrzec również dwie skrajności: ucztę i post. Zamiast chleba Hindusi jedzą ćapati - smażony placek z pszennej mąki, który może służyć jednocześnie jako łyżka, którą można zjeść.
Podczas jedzenia praktykuje się zakaz używania lewej ręki.


~:~

Kuchnia indyjska W kuchni indyjskiej zdumiewa różnorodność smaków połączonych na jednym talerzu. Taki sposób jedzenia powoduje, że smaki nakładają się na siebie i następuje ich połączenie. W kuchni europejskiej potrawy następują kolejno po sobie, w niewielkich odstępach czasu.


~:~

Kuchnia indyjska
Przy wyjściu z miejsca gdzie spożywa się posiłek często stoi spodeczek z ziarnami anyżku, które gryzie się po posiłku, oby odświeżyć sobie smak w ustach.


~:~

Sprzedająca kokosy
Szczególne miejsce w kuchni indyjskiej zajmuje chili. Indyjskie przyprawy korzenne są darami tropikalnego lasu. Używa się zwłaszcza: pieprz, kardamon, imbir i cynamon. W Delhi jak i w całych Indiach północnych nie przyprawia się potraw tak mocno jak na południu kraju. Dzieje się tak ponieważ wiele przypraw działa aseptycznie i zatrzymuje wodę w organizmie, czym gasi pragnienie podczas upału.

# Koktajl z mango      

Na bazarze w Delhi piłam jeden z najlepszych koktajli mlecznych. Pan w sklepie kazał wybrać sobie samemu dojrzały owoc mango i w mikserze zmieszał obrane ze skórki mango ze schłodzonym mlekiem i cukrem. W Indiach oczywiście owoce mango są bardzo soczyste i słodkie. Po kilkuminutowym miksowaniu koktajl był gotowy. Powstało coś przepysznego, trochę jak kogel - mogel w dużej ilości, ale lżejszy. Ten prosty patent przywiozłam ze sobą do Polski i często robię gościom, kupując w naszych sklepach owoce mango, które może nie są już takie "prawie prosto z drzewa", ale udaje się również uzyskać całkiem niezły efekt. Z przyjemnością obserwuję ich wrażenie "nieba w gębie" jakie i ja miałam pijąc ten napój po raz pierwszy.




Autor: Katarzyna Kemus

Hinduizm

Prawa autorskie
www.umysl.pl  ... dodaj do ulubionych.
1 strona 1 strona Powrót - wstecz 1 strona Powrót Powrót na górę strony Góra Napisz do nas Napisz do nas Szukaj: Umysl.pl, wyszukiwarki, encyklopedie Szukaj Spis treści Spis treści