Bogata historia tego kraju, urozmaicona lokalna kuchnia i słowiańska gościnność to ważne powody, dla których warto tu przyjechać. Miejscowa kuchnia proponuje śródziemnomorskie potrawy, których autentycznego smaku nie można odszukać w daniach oferowanych poza tym regionem.
Szczególnie znane są dania z rusztu (rośtilj) np.:
- Ćevapćići - małe kiełbaski, podawane z siekaną cebulą, ajvarem lub pieczoną papryką.
- Punjene paprike to faszerowana papryka.
- Sarma, to nasze gołąbki owijane najczęściej w liście winogron, podawane z kwaśnym mlekiem.
- Musaka, to przekładaniec z siekanego doprawionego mięsa, ziemniaków, bakłażanów lub fasoli szparagowej.
- Pasulj, ćorbast to fasola podawana w postaci zupy, często z wędzonymi żeberkami.
- Prebranac, to fasola na zimno z cebulą, na oliwie.
- Prśut, to specjalnie wędzona szynka, cienko pokrojona.
Znane tu są Rakije, wódki np. śljivovica - mocna (ljuta) lub lozovaća z miąższu winogronowego.
W kuchni serbskiej dużo miejsca zajmują także potrawy bezmięsne, od sera kajmak podawanego jako przystawka, lepinja, gorące bułeczki do sałatek ze świeżych warzyw, podawanych często z serem typu feta czy bryndza. Na ulica można tanio kupić burek, gorący chlebek, rodzaj zapiekanki, nadziewany słonym serem podawany z jogurtem. Gibanica, zwana też pitą, to przekładaniec z ciasta podobnego do francuskiego, z solonym serem, wypiekany w piecyku.
~:~