www.umysl.pl  ... dodaj do ulubionych. 1 strona 1 strona Powrót - wstecz 1 strona Powrót Napisz do nas Napisz do nas Szukaj: Umysl.pl, wyszukiwarki, encyklopedie Szukaj Spis treści Spis treści    
 
Serbia Bałkany I
  Kuchnia  

W Belgradzie

Bogata historia tego kraju, urozmaicona lokalna kuchnia i słowiańska gościnność to ważne powody, dla których warto tu przyjechać. Miejscowa kuchnia proponuje śródziemnomorskie potrawy, których autentycznego smaku nie można odszukać w daniach oferowanych poza tym regionem.

Szczególnie znane są dania z rusztu (rośtilj) np.:

Znane tu są Rakije, wódki np. śljivovica - mocna (ljuta) lub lozovaća z miąższu winogronowego.

W kuchni serbskiej dużo miejsca zajmują także potrawy bezmięsne, od sera kajmak podawanego jako przystawka, lepinja, gorące bułeczki do sałatek ze świeżych warzyw, podawanych często z serem typu feta czy bryndza. Na ulica można tanio kupić burek, gorący chlebek, rodzaj zapiekanki, nadziewany słonym serem podawany z jogurtem. Gibanica, zwana też pitą, to przekładaniec z ciasta podobnego do francuskiego, z solonym serem, wypiekany w piecyku.

~:~


Autor: Katarzyna Kemus

Podróże

Prawa autorskie
www.umysl.pl  ... dodaj do ulubionych.
1 strona 1 strona Powrót - wstecz 1 strona Powrót Powrót na górę strony Góra Napisz do nas Napisz do nas Szukaj: Umysl.pl, wyszukiwarki, encyklopedie Szukaj Spis treści Spis treści