www.umysl.pl  ... dodaj do ulubionych. 1 strona 1 strona Powrót - wstecz 1 strona Powrót Napisz do nas Napisz do nas Szukaj: Umysl.pl, wyszukiwarki, encyklopedie Szukaj Spis treści Spis treści    
 
Polska Puszcza Kampinoska
  Jałowiec Królewski  

Jałowiec Królewski
Jałowiec Królewski

Dzisiaj proponuję wycieczkę do mało znanego miejsca w Puszczy Kampinoskiej. Zachęcam do spotkania z najwyższym jałowcem puszczańskim, zwanym Jałowcem Królewskim. Jałowiec Królewski ma 8 metrów wysokości i rośnie w miejscowości Korfowe, niedaleko Kampinosu. Do jałowca możemy dojść z drogi Leszno - Kampinos, z Kampinosu lub parkując samochód w miejscowości Łubiec.

Jałowiec rośnie w całej Polsce, także w niższych partiach gór. Jest pierwszą rośliną drzewiastą, a jednocześnie jednym z pierwszych gatunków roślin pojawiających się na samoutwalających się wydmach nizinnych. Umożliwia mu to, niezwykle silnie rozwinięty, system korzeniowy.

Jałowiec jest gatunkiem długowiecznym. Rośnie bardzo wolno. Zwykle przybiera formę krzewu, o bardzo zmiennym pokroju, rzadziej drzewa. Korę ma szaro-brązową.
Jest rośliną dwupienną, choć sporadycznie zdarzają się osobniki jednopienne. Jałowiec kwitnie w maju i czerwcu. Należy do gromady nagozalążkowych, więc nie wytwarza właściwego owocu, lecz mięsistą szyszkojagodę wielkości grochu, zawierającą trzy jasno-brązowe nasiona.

Droga do Jałowca Królewskiego
Droga do Jałowca Królewskiego

Umysł Zapach jałowca    

Największe bogactwo dobroczynnych zapachów roślinnych znajdziemy wiosną i latem w lesie iglastym. Zapach wydzielany przez jałowiec usuwa zmęczenie umysłowe, bezsenność, lęki oraz powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Podobno w czasie upału hektar jałowców wydziela do 30 kg lotnych substancji o działaniu antyseptycznym i bakteriobójczym, co stanowi swoisty rekord wśród drzew i krzewów iglastych. Podania ludowe mówią, że dymy kadzidlane z jałowca pospolitego wypędzały złe duchy.

Umysł Piwo jałowcowe    

Piwo jałowcowe, zwane kozicowe lub psiwo kozicowe, to rodzaj słabego, bezalkoholowego piwa warzonego na Mazowszu. Jest to regionalny napój wytwarzany przez Kurpiów, zamieszkujących tereny Puszczy Kurpiowskiej. W odróżnieniu od innych gatunków piwa, do produkcji zamiast słodu ze zbóż używa się szyszkojagód jałowca pospolitego.





Autor: Krzysztof Drupka

Natura

Prawa autorskie
www.umysl.pl  ... dodaj do ulubionych.
1 strona 1 strona Powrót - wstecz 1 strona Powrót Powrót na górę strony Góra Napisz do nas Napisz do nas Szukaj: Umysl.pl, wyszukiwarki, encyklopedie Szukaj Spis treści Spis treści